Follow My Instagram

manfaat khasiat kesihatan kecantikan dari kisaran halus biji habbatus sauda rahsia awet muda cergas minda

Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

Walaupun u all dah tahu macam mana caranya nak guna biji habbatus sauda ni, tapi i nak cerita juga. u all tau i suka bercerita kan? tau tak pe.. Mula-mula i blend biji habbatus sauda sampai halus, pastu i tuang dalam botol kaca kedap udara. Kalau u all nak follow pastikan botol yg u all guna tu mesti kedap udara ye, kalau tak, serbuk biji habbatus sauda tu akan bertukar sifat jadi keras sekeras nescafe masuk angin.. tau kan?

Ha..! apa yg u all tengok dalam botol kaca tu hanya 30% dari kuantiti asal. 3 bulan lepas, botol kaca tu penuh dengan serbuk biji habbatus sauda (i singkatkan jadi HS ye.. panjang beno, tak larat nak tulis banyak kali..) Sekarang dah tinggal seciput je, maknanya i memang fenatik, pengamal tegar serbuk biji HS (jangan lupa singkatan HS tu.. bukan Hantu Syaiton.. huhu..)

 
serbuk biji habbatus sauda - siap dikisar utk kemudahan masa depan

Apa yg i buat dengan serbuk biji HS tu? jangan heran, kita boleh buat macam-macam dengan serbuk biji HS. Yg paling i suka ialah masukkan dalam minuman panas kegemaran utk dapat manfaat kesihatan & awet muda secara langsung (rahsia awet muda paling senang). Selalunya i masukkan 1/4 sudu kecil ke dalam minuman yg i suka, contoh.. white coffee, milo, horlicks, hot chocolate, ali tea & ali cafe (power root punya!), nescafe gold & cuppucino. Kalu u all nak letak dalam susu panas pun boleh..

 
ini secawan ali cafe 5-in-1 panas, siap dikacau dengan 1/4 sudu kecik serbuk HS, sedikit serbuk kulit kayu manis & sedikit serbuk masala tea

Selain tu u all boleh tabur sedikit serbuk HS ke atas nasi panas.. panas! panas!.. nak masukkan dalam lauk-pauk pun boleh.. lazimnya i masukkan dalam sayur goreng, macam kubis goreng, kacang panjang goreng, kangkung goreng, kailan goreng.. bla.. bla.. dalam tomyam pun i letak tau.. i tak peduli my hubby terbeliak biji mata tengok i tabur serbuk HS dalam tomyam.. bukan takat serbuk HS, serbuk lada hitam pun i tabur dalam tomyam.. sekali lagi i tak peduli.. yg bestnya, bila dia dah rasa, baru dia cakap "sedapnya tomyam ayang ni.. kalah tomyam 'gulai panas' kat jalan reko tu.." kembang hidung.. sebelanga i masak, sebelanga habis.. alhamdulillah..

Kalau u all rasa lenguh-lenguh & sengal-sengal badan, sediakan sepiring minyak urut (i suka campur minyak pudina & minyak kelapa dara), kemudian taburkan sedikit serbuk HS, pastu urutlah bahagian berkenaan macam biasa.. insyallah.. lenguh-lenguh akan hilang..
Lagi 1, serbuk HS juga boleh diadun ke dalam resepi body scrub utk menganjalkan kulit & melancarkan perjalanan darah. Caranya, sediakan 1 mangkuk kecil - masukkan 2 sudu besar brown sugar, 1 sudu besar serbuk kopi (i guna kopi cap kapal api), 1 sudu kecil serbuk HS, 1 sudu kecil serbuk badam (cari kat bakery supplies), 1 sudu kecil minyak zaitun, 1 sudu kecil glycerin (cari kat bakeri supplies). Gaul semua rata-rata, pastu mandi & skrub seluruh badan dengan handmade body scrub ni.. boleh hilangkan daki, kedut-kedut, stretch marks, selulit & kesan parut.. insyallah..

image source: google
 
my yummy handmade body scrub - membersih, menghalus & mencantikkan kulit badan.. hmmm.. rasa cam nak mamam je skrub tu..

Thank you for reading.. Like !

4 comments:

Post a Comment

What Say You?

 

Ancient Minerals Anti-Stress Toner

Aura Beauty Booster
Ancient Minerals

Sulfur Perfecting Essence


Day Moisturizer
MSM Sulfur

Miracle beauty Fluid


Sleeping Beauty Aromatherapy
Total Cell Renewal

Sunblock Blemish Mousse


Daily Skin Protector
SPF35 Sunblock

Lip Cheek Balm

Holistic Skin Healer
Glossy Effect
LIP CHEEK BALM

Popular Posts