jualan akhir tahun 2011 end year sale sabun dogaci pakdefne 3ketul rm50 apricot olive clay soap

Assalamualaikum.. hello pretty girls.. all you need is love, hugs & kisses.. 

❄。*。¨¯`*♥ ♥ ♥ END YEAR SALE ♥ ♥ ♥*`¯¨。*。❄
3Bars of Dogaci Organic Beauty Soap
Apricot + Olive + Clay-Apricot-Olive
¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆*°•.¸☆ ★ ☆¸.•°*☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸
order sekarang utk mendapat harga istimewa ini!
 ¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆*°•.¸☆ ★ ☆¸.•°*☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸

 
3Bars -Organic Beauty Soap Dogaci/Pakdefne- Turkey
Year End Sale 2011 SM RM50 / SS RM58
---------- termasuk pos laju ----------
( rujuk ruang left-sidebar utk mengetahui harga Special Offer terkini )
( jika Special Offer telah tamat, sentiasa guna harga Best Buy )


Thank you for reading.. Like !

resepi hapus kelemumur herba rosemary cuka epal bagus utk menjaga kebersihan kulit kepala menyihatkan rambut

assalamualaikum.. hello pretty girls.. beautiful is you..

straight to the point eih? nak cepat la ni, malas nak bagi muqaddimah lebih-lebih, nanti u all cakap i macam nenek kebayan plak.. boring.. scroll down to read & make it..

  

Resepi bilasan rambut untuk menghilangkan kelumumur:-
 

Bahan-bahan:-
  • 1 genggam daun rosemary (cari di bakery supplies / hypermarket)
  • 1 liter air
  • 2 sudu kecil cuka epal (apa-apa brand pun boleh..)
Cara penyediaan:-
  • didihkan air, masukkan daun rosemary, rendam semalaman.
  • tapis, masukkan cuka epal.
  • lepas syampu, siram air rendaman herba rosemary bersama cuka epal ini ke kepala - sambil urut-urut kepala & belai-belai rambut dari akar hingga hujung (sila tutup mata ketat-ketat.. nape? u all fikir la sendiri.. ngee.. pedih mata mae..!)
  • biar sekejap, lepas tu bilas rambut sekali lalu saja. bilas badan.
  • amalkan 2 kali seminggu.
  • rambut u all bertambah sihat tanpa kelemumur.
 
daun rosemary kering.. kalo kat tempat u all susah nak dapat herba ni, bole beli ngan i ye.. murah je..

Selamat mencuba..

Vamos por mas..
Thank you for reading.. Be the first to LIKE & SHARE !

manfaat khasiat kesihatan kecantikan dari kisaran halus biji habbatus sauda rahsia awet muda cergas minda

Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

Walaupun u all dah tahu macam mana caranya nak guna biji habbatus sauda ni, tapi i nak cerita juga. u all tau i suka bercerita kan? tau tak pe.. Mula-mula i blend biji habbatus sauda sampai halus, pastu i tuang dalam botol kaca kedap udara. Kalau u all nak follow pastikan botol yg u all guna tu mesti kedap udara ye, kalau tak, serbuk biji habbatus sauda tu akan bertukar sifat jadi keras sekeras nescafe masuk angin.. tau kan?

Ha..! apa yg u all tengok dalam botol kaca tu hanya 30% dari kuantiti asal. 3 bulan lepas, botol kaca tu penuh dengan serbuk biji habbatus sauda (i singkatkan jadi HS ye.. panjang beno, tak larat nak tulis banyak kali..) Sekarang dah tinggal seciput je, maknanya i memang fenatik, pengamal tegar serbuk biji HS (jangan lupa singkatan HS tu.. bukan Hantu Syaiton.. huhu..)

 
serbuk biji habbatus sauda - siap dikisar utk kemudahan masa depan

Apa yg i buat dengan serbuk biji HS tu? jangan heran, kita boleh buat macam-macam dengan serbuk biji HS. Yg paling i suka ialah masukkan dalam minuman panas kegemaran utk dapat manfaat kesihatan & awet muda secara langsung (rahsia awet muda paling senang). Selalunya i masukkan 1/4 sudu kecil ke dalam minuman yg i suka, contoh.. white coffee, milo, horlicks, hot chocolate, ali tea & ali cafe (power root punya!), nescafe gold & cuppucino. Kalu u all nak letak dalam susu panas pun boleh..

 
ini secawan ali cafe 5-in-1 panas, siap dikacau dengan 1/4 sudu kecik serbuk HS, sedikit serbuk kulit kayu manis & sedikit serbuk masala tea

Selain tu u all boleh tabur sedikit serbuk HS ke atas nasi panas.. panas! panas!.. nak masukkan dalam lauk-pauk pun boleh.. lazimnya i masukkan dalam sayur goreng, macam kubis goreng, kacang panjang goreng, kangkung goreng, kailan goreng.. bla.. bla.. dalam tomyam pun i letak tau.. i tak peduli my hubby terbeliak biji mata tengok i tabur serbuk HS dalam tomyam.. bukan takat serbuk HS, serbuk lada hitam pun i tabur dalam tomyam.. sekali lagi i tak peduli.. yg bestnya, bila dia dah rasa, baru dia cakap "sedapnya tomyam ayang ni.. kalah tomyam 'gulai panas' kat jalan reko tu.." kembang hidung.. sebelanga i masak, sebelanga habis.. alhamdulillah..

Kalau u all rasa lenguh-lenguh & sengal-sengal badan, sediakan sepiring minyak urut (i suka campur minyak pudina & minyak kelapa dara), kemudian taburkan sedikit serbuk HS, pastu urutlah bahagian berkenaan macam biasa.. insyallah.. lenguh-lenguh akan hilang..
Lagi 1, serbuk HS juga boleh diadun ke dalam resepi body scrub utk menganjalkan kulit & melancarkan perjalanan darah. Caranya, sediakan 1 mangkuk kecil - masukkan 2 sudu besar brown sugar, 1 sudu besar serbuk kopi (i guna kopi cap kapal api), 1 sudu kecil serbuk HS, 1 sudu kecil serbuk badam (cari kat bakery supplies), 1 sudu kecil minyak zaitun, 1 sudu kecil glycerin (cari kat bakeri supplies). Gaul semua rata-rata, pastu mandi & skrub seluruh badan dengan handmade body scrub ni.. boleh hilangkan daki, kedut-kedut, stretch marks, selulit & kesan parut.. insyallah..

image source: google
 
my yummy handmade body scrub - membersih, menghalus & mencantikkan kulit badan.. hmmm.. rasa cam nak mamam je skrub tu..

Thank you for reading.. Like !

jangan like atau komen kat entry ni ye.. nak test comment button.. kejap ok kejap problem

testing comment..

jom detoks lagi dengan lobak merah tampil lebih menarik kulit segar berseri boleh kurus juga tau!

Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

u all tentu suka cerita pasal kulit sihat, putih & cantik kan? ye la.. kita ni perempuan.. kena la lebih prihatin bab-bab sihat putih cantik ni.. utk suami tercinta jugak kan?.. i pun suke.. hehe.. kalau u all nak nampak makin comel menawan, maksudnya kulit lebih cantik berseri, apa kata u all kunyah je lobak merah atau carrot setiap hari. Kita rujuk balik pemerhatian saintis, dorang cakap lelaki & perempuan yg berkulit putih bersih berseri nampak lebih menarik & sihat berbanding yg sebaliknya. i setuju la tu.. 

image source: google
 

hah??! Makan lobak merah boleh jadi putih ke? Patut la si arnab tu putih melepak ye..? huhu.. lawak kurang cerdik.. Sebagaimana yg u all tahu, dalam lobak merah tu, ada sejeinis pigmen, dinamakan karotenoid (bila masuk dalam badan dia bertukar jadi vitamin A), itu la yg berfungsi menghasilkan kulit yg segar, awet muda, indah berseri. Itu semua hasil dari kajian perubatan & pemakanan ye.. Tambahan lagi, dengan memakan lobak merah mentah-mentah atau minum segelas jus lobak merah, ia boleh mengeluarkan sisa toksin yg melekat pada dinding usus. Kerja detoks ini amat penting utk melancarkan proses menurunkan berat badan. Kepada u all yg terlebih berat badan, bawa-bawalah berdetoks dengan lobak merah..

image source: google
 

Utk pengetahuan am u all, i memang sangat-sangat-sangat suka makan lobak merah, i potong halus-halus, makan macam tu je, sedap ya Rabbi.. Lobak merah ni rangup & rasanya manis semulajadi (macam la u all tak tau..) Apa pun, cubalah makan lobak merah atau minum segelas jus lobak merah setiap hari selama 2 bulan tanpa-putus & u all akan dapat rasai hasil yg menggembirakan. Selain tu, tahap kesihatan juga menjadi bertambah baik. Elok la tu.. Sihat & Cantik itu seiring..

Thank you for reading.. Like !

petua naikkan seri wajah di pagi hari mudah murah berkesan yg penting mulakan dengan bimillah salawat niat

assalamualaikum.. hello pretty face..

petua ni i dah amalkan sejak i berhenti kerja. mungkin ramai yg dah tahu & amalkannya. i cuma nak bagitau kat sape-sape yg belum tahu la kan? yg dah tau tu, tak pe la, anggap je u tengok siaran ulangan.

bila kita sebut pasal petua, ia bersifat semulajadi. benda-benda semulajadi ni tak de campuran bahan kimia, maka jangan harapkan kesan sepantas kilat atau secepat esok-lusa. walaubagaimanapun u all jangan putus asa kerana setiap usaha yg dimulakan dengan Bismillah & Salawat akan mendapat perhatian dari Tuhan Semesta Alam Yang Maha Berseri Yang Limpahan Cahaya-Nya memadam semua kekusaman wajah & jiwa anak adam.. sekian..

 
I rendam 1 sachet green tea ke dalam 1 teko ni.. utk diminum sepanjang hari ye, bukan habis sekali gus!

apa yg u all perlu ada hanyalah stok green tea atau teh hijau organik (pilih yg asli tau.. bukan yg pre-campuran macam-macam cakadak tu - kacip fatimah, tongkat ali, pueraria mirifica, augusti folia atau lain-lain herba yg susah nak sebut). 100% green tea ye.. ok? kalo u all nak minum teh herba campuran tu u all punya suka la kan.. tapi utk petua naikkan seri wajah, disarankan guna green tea 100% tanpa campuran.. cakap banyak eik mak cik yatt ni.. macam la u all tak paham-paham kan..

ok! apa yg u all kena buat ialah ambil 1 sachet teh hijau, rendam dlm air panas, biarkan selama 10-30 minit atau hingga suam. (kadang-kadang i terendam sampai ke tahap suhu bilik, kadang-kadang terendam dari pagi terus sampai ke malam..) kemudian u all minum airnya, elok utk cuci usus, bakar kalori, menambah tenaga, menahan rasa lapar, mudah membuang, melangsingkan badan & macam-macam lagi. cuba rajinkan diri meng-google pasal kebaikan green tea ni - u all akan jumpa banyak manfaat utk kesihatan & kecantikan.

 
kopek sachet tu, keluarkan hampas teh tu ye.. terimakasih..

apa yg u all kena buat seterusnya? haha..! u all jangan membazir.. ramai orang dengan selambanya mem-bakul-sampahkan sachet gree tea tadi. sebenarnya hampas teh hijau tu sangat berguna tau! u all cuci dulu muka bersih-bersih, lepas tu kopek sachet, keluarkan hampasnya, kemudian basahkan dengan sedikit air. baca bismilllah, salawat 3x berserta niat.. lepas tu skrubkan ke muka perlahan-lahan, biarkan hampas tu bertempek di muka selama beberapa minit, kemudian bilas bersih-bersih. amalkan setiap pagi utk mendapat hasil kulit wajah yg awet muda, kelihatan berseri..

 
green tea vanilla.

ok? oh lagi 1, boleh gosokkan hampas teh hijau tadi ke bibir & payu dara utk hilangkan kesan kehitaman, lebam atau tanda pigmentatsi.. amalkan selalu ye.. hampas teh yg tak habis boleh disimpan dalam peti ais, kalau banyak berlebihan, u buat skrub satu badan, gosok tang ketiak, segala pelipat & celah-celah yg berkenaan.. selamat mencuba.. terimakasih..

Thank you for reading.. Be the first to like !

u all ingat senang ke nak kurus? haah! memang senang pun..

assalamualaikum.. hello pretty face..

 

need my tips on losing weight? follow me..

(1) TARGET! set matlamat, nak turun berapa kg 1bulan? mulakan dgn angka yg kecil ye.. let say nak turun 1kg 1bulan. no target? ohh! please.. set target.. that's true..

(2) AZAM! tak de kekuatan, azam & semangat, tak jalan.. kalau jalan pun mungkin separuh jalan.. trust me on this..

(3) USAHA! + jaga makan + senam + ambil makanan yg membantu.. macam2 ada.

(4) PERCAYA! mesti percaya yg u all boleh langsing.. selalu bayangkan diri u all sedang langisng, sedang bergaya dgn pakaian yg u all idam-idamkan.. tok sah dok bayang diri u all yg montel.. if your mind believes, nothing will stop u! u go girl!

Note:- tips tambahan.. don't forget PROTEIN supplement. it keeps u slim without losing your muscles..

Note:- last but not least.. believe me when i tell u that MEDITATES helps a lot.. do your meditation every morning about 10 minutes, enough.. u will get full supply of oxygen to get u going..

Thank you for reading.. Be the first to like !

si putih kuning yg mana satu idaman kalbu? ooh!

assalamualaikum.. hello pretty face..

sebenarnya sikap pilih kasih terhadap telur ayam ni dah jadi perkara biasa dlm my family. i'm not quite excited nak rebus telur atau goreng telur mata lembu / kerbau (erk! nape tak panggil telur mata ayam eik? bukankah telur itu hak milik terpelihara cik yam?)

suami & anak-anak i suka makan yg putih je, yg kuning selalu terbiar & terbuang. kalau telur goreng, ok lagi, sedap rasanya, i boleh tolong habiskan. kalau yg rebus tu?.. tolong la.. muak mak cik yam oii! tergolek-golek je le dlm mangkuk sampai berjam-jam, sampai semut datang bertandang.. lastly i throw away bagi kucing liar kat belakang rumah.. kriookk! buka tingkap.. nah! ambek ko! gedebuk gedebak berbiji-biji telur kuning melompat-lompat kuar dari tingkap dapur.. nasib baik ada kucing liar dok serbu!..rezeki ko la kucing..

 

telur ayam banyak sumber protein berkualiti tinggi. tapi ramai yg tak berapa pentingkan bahagian kuning.. padahal yg kuning tu la lebih banyak khasiat & zat.. ada vitamin, garam-galian & anti-oksida (letein). sebenarnya bahagian telur kuning tu ada lebih dari 90% sumber calcium, iron, thiamin, B6, folate, B12 & panthothenic acid. tambahan lagi, kat bahagian kuning tu banyak bahan lemak-larut (vitamin A, D, E, K) & bahan asid-lemak-perlu yg sangat berguna utk melengkapkan diet mengempiskan perut! tapi kalo u all makan sampai 5 biji sekali gus tak de maknanya.. 1 biji je sekali makan sangat memadai..

amino asid yg ada dalam keseluruhan sebiji telur lebih seeimbang & lengkap berbanding dlm telur putih semata-mata, maka kebaikan protein itu lebih bio-available, lebih tersedia utk digunakan secara optimum oleh sel-sel badan kita. pilih telur organik ye kawan-kawanku sebab ada ekstra khasiat asid lemak omega-3 & omega-6.

 

kalau nak lagi bagus, pilih lah telur ayam kampung ye.. ayam kampung diberi kebebasan mutlak oleh tuan tanah utk mencari makanan semulajadi di luar reban. mereka lebih happy, maka mereka berupaya menghasilkan telur yg lebih ceria kaya-khasiat & menyihatkan utk santapan kita sekeluarga. telur ayam kampung mengandungi lebih komponen asid lemak omega-3 & omega-6 yg berupaya merangsang penghasilan sperma yg subur & sihat (rujuk pada puak lelaki la tuh..)

i dengar cerita telur ayam kampung boleh mnguatkan tenaga batin? hmmm.. patut la ramai yg cari telur ayam kampung ni eik? kalau u dengar suami u tetiba dok sibuk-sibuk cari telur ayam kampung, u kena paham-paham sendiri la.. ada yg pecahkan telur terus masuk ke mulut & telan.. ada yg pecahkan ke dalam cawan & bancuh dengan sesudu kecil madu, kemudian telan.. pergh!! power tu beb!..

 
Now, my new mission possible is finding & eating telur ayam kampung.. serve it the right way..

Thank you for reading.. Be the first to like !

teh herba berempah masala tea baik utk panaskan badan bakar lemak buang angin atasi masalah peredaran darah pernafasan

Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

Pernah tak u all menghayati kesegaran udara petang bersama secawan teh masala asli yg panas lagi pedas sambil menonton TV atau sekadar membaca majalah? hmmmm.. betapa nikmatnya.. u all patut cuba.. Dulu, bukan senang nak cari masala tea di mana-mana kedai runcit atau pasaraya. Ada orang sanggup ke Cameron Highland semata-mata nak dapatkan masala tea ni tau.. tau tak pe..

1Box -Masala Tea Badshah- Turkey
Normal Price SM RM25 / SS RM28
Best Buy SM RM20 / SS RM23
---------- termasuk pos laju ----------
( rujuk ruang left-sidebar utk mengetahui harga Special Offer terkini )
( jika Special Offer telah tamat, sentiasa guna harga Best Buy )

Masala tea? Best ke? Apa khasiatnya? hmmm.. ok la.. meh sini I story.. Sebenarnya masala tea merupakan sejenis minuman berempah yg diadun dari 6-jenis herba rempah utama iaitu buah pelaga, kulit kayu manis, halia, buah pala, bunga cengkih & lada hitam. Sedap ke? u ask me?.. mesti lah I cakap sedap sebab memang sedap pun.. kalau tak percaya, cuba la secawan, lepas tu mesti nak lagi. Senang nak buat, rasanya yg pedas & hangat, boleh membuatkan u all terlupa pada kopi seketika. Lagi pulak lepas minum masala tea ni, segala jenis angin akan keluar dengan irama yg berbeza-beza.. push-push.. but buuuut buut.. bruk-brek, tut tuttt tuuuuut, prek pek pek pek prekkk.. meletup-letup pun ada.. pendek kata macam-macam bunyi akan keluar bergantung pada tahap keseriusan masalah angin u all..

 

Cara nak buat masala tea ni cukup senang. u all sediakan teh atau kopi pra-campur macam biasa - boleh cuba teh hijau, teh hitam, teh herba atau teh lipton / boh.. sebarang jenis kopi pun boleh.. cuppucino ke, milo ke.. I suka horlicks.. tapi mengikut kajian pakar pemakanan antarabangsa, teh hitam & teh hijau merupakan pilihan terbijak kerana ia mengandungi anti-oksida yg tinggi utk membantu meningkatkan tahap kesihatan kita. Kemudian masukkan 1 sudu kecil serbuk masala tea ke dalam secawan teh hijau / teh hitam / kopi panas yg u all sediakan tadi, kacau betul-betul, sedia utk diminum & terimalah manfaatnya.

 

Khasiat & manfaat kesihatan bahan rempah ratus dalam masala tea:-

Halia:-
  • Melancarkan sistem penghadaman. Sangat berkesan utk memulih masalah sejuk badan, selesema, sakit kepala, kekembungan & sakit-sakit dalam badan. Melancarkan aliran darah.
Kulit Kayu Manis:-
  • Membantu masalah penghadaman, membakar lemak, menambah tenaga, mengelak pedih ulu hati & menurunkan tekanan darah tinggi. Penawar masalah mabuk & meningkatkan kepekaan insulin (bagus utk pesakit diabetis & obesiti).
Buah Pala:-
  • Bersifat hangat, berguna utk mengatasi masalah susah tidur & gangguan pernafasan. Berkesan mengatasi masalah kesakitan & kekejangan pra-haid.
Bunga Cengkih:-
  • Bagus utk merawat masalah sakit sendi, asthma, batuk & sakit kepala. Juga digunakan utk mengatasi masalah penghadaman, kulit berjerawat, nafas berbau, badan berlebihan asid, sakit perut & mabuk.
Buah Pelaga:-
  • Membantu masalah penghadaman & melancarkan aliran darah. Memulih masalah sejuk badan, membuang gas & asid, mengeluarkan angin, membersih buah pinggang, membuang racun dalam badan & merawat lelah. 
Lada hitam:-
  • Mempunyai ciri-ciri anti-bakteria & akti-oksida. Membantu masalah berkaitan sistem pernafasan, batuk-batuk, masalah sejuk badan, sembelit, ketidakhadaman makanan, kekurangan darah, masalah dingin seks & lemah-lemah badan.
Thank you for reading.. like !

cara menyediakan jus lobak merah timun cuka epal resepi langsing muda anggun buang toksin mencantikkan kuli

Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..
 

Jika anda amalkan meminum segelas jus sayur-sayuran & buah-buahan 3-kali sehari secara konsisten (istiqamah) setiap hari, maka anda akan berupaya menghilangkan antara 3kg-8kg berat badan dalam masa 3 bulan.

 

Kebaikan jus buah-buahan & sayur-sayuran bukan sekadar bermanfaat menjaga kelangsingan badan, malah dengan amalan yg berterusan dapat menambah baik struktur kecantikan kulit serta memelihara keanjalan kulit anda supaya kelihatan muda berseri walau pun usia semakin meningkat. Hari ini saya nak bagi satu resepi jus sayur yg sangat popular di kalangan artis-artis barat & di kalangan pengamal diet berasaskan sayur utk menjaga kelangsingan tubuh & kecantikan kulit mereka.

 

Bahan-bahan Utk Menyediakan Jus Timun & Lobak Merah plus Cuka Epal:-
  • 3 biji timun, sederhana besar (saya suka timun Jepun sebab tak pahit langsung, jangan buang kulit)
  • 1 biji lobak merah (boleh guna 2-3 biji, jangan kikis kulit, make sure cuci bersih)
  • 2 gelas air mineral
  • 2 sudu besar cuka epal (boleh ganti dengan cuka kurma / 2 biji limau nipis besar / 4 biji limau kasturi)
  • 1 sudu besar cuka epal (utk toner)
  • 1/4 sudu kecil glycerin (utk toner sahaja, sebagai pelembap & pengawet semulajadi)
Penyediaan Minuman Jus Timun & Lobak Merah plus Cuka Epal:-
  • hiris timun & lobak merah halus-halus (supaya blender tak semput).
  • masukkan dalam blender, tambah 2 gelas air mineral (air masak pun boleh).
  • tekan suis, blend sampai hancur halus.
  • tapis ke dalam besen.
  • tuang ke dalam gelas a (simpan bakinya dalam gelas b).
  • masukkan 2 sudu besar cuka epal ke dalam gelas a, kacau sebati, sedia utk diminum.
Kebaikan Jus Timun & Lobak Merah plus Cuka Epal:-
  • membuang toksin dalam usus
  • melancarkan sistem metabolisma badan
  • membekal stamina
  • membuang air yg terbendung dalam sel-sel badan
  • membantu melegakan masalah sendi & gout
melewatkan proses penuaan kulit & menambah seri pada kulit
  • membunuh cacing dalam badan
  • membantu masalah kanser usus
Penyediaan Toner Timun & Lobak Merah plus Cuka Epal:-
  • masukkan baki jus dalam gelas b ke dalam botol kosong (boleh beli kat pharmasi).
  • kemudian masukkan 1 sudu besar cuka epal.
  • masukkan 1/4 sudu kecil glycerin (cari kat bakeri supplies, murah je).
  • goncang sebati, simpan dalam peti ais
Cara Guna Toner Timun & Lobak Merah plus Cuka Epal:-
  • lepas cuci muka, pakai toner ini (waktu malam saja)
  • boleh menangani kemunculan garis-garis halus pada wajah
  • membuang sel kulit mati
  • mencerahkan kulit & tanda parut
  • menangani masalah kulit berminyak
  • mengecilkan saiz pori-pori
  • boleh digunakan pada waktu siang tapi pastikan anda tidak keluar & terdedah pada cahaya matahari.
Cara Buat Masker Wajah dengan Toner Timun & Lobak Merah plus Cuka Epal:-
  • masukkan 2 sudu besar toner ke dalam mangkuk kecil.
  • masukkan 1 sudu besar tepung jagung.
  • masukkan 1 sudu kecil susu tepung.
  • uli sebati & tampal rata-rata pada muka yg telah bersih.
  • biar 10-15 minit, lepas itu cuci muka bersih-bersih.
Note: Nak buat apa dengan serat timun & carrot dalam mangkuk no.5 tu? jawapannya = jadikan skrub muka & badan utk mencerah & menghaluskan kulit.

Thank you for reading.. like !

khasiat cuka anggur asli natural grapes vinegar daya penyembuhan semulajadi sihat kuat tubuh badan

Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

Pernah kah anda mendengar atau terbaca di mana-mana tentang para doktor atau ahli farmasi sebolehnya tidak mahu anda tahu bahawa rahsia kesihatan & kecantikan yg sebenarnya mudah didapati di dapur rumah anda? Saya pernah dengar.. tapi tak pasti kesahihannya.. tak kan lah doktor & ahli farmasi sanggup menyimpan rahsia sebegitu.. kan? Ambil jalan mudah, beli sebotol cuka anggur & letakkan dalam kabinet dapur rumah anda, sedia dicapai & digunakan bila perlu..

Yg saya tahu, para pengkaji seluruh dunia, termasuk doktor-doktor, ahli terapis diet & nutrisi, pakar perubatan holistik & psikologis, mengakui bahawa cuka buah-buahan mengandungi daya penyembuhan yg menakjubkan jika diamalkan berterusan, salah satunya ialah cuka anggur..

500ML -Cuka Anggur Kemal-Turkey
SM RM35 / SS RM40
---------- termasuk pos laju ----------

Manfaat cuka anggur:- 
  • Cuka anggur mengandungi sumber antioksida yg tinggi seperti quercetin, polyphenols, tannins, proanthocyanidins, catechin & flavonoids, yg berupaya membantu tubuh mengatasi sindrom metabolik (iaitu faktor-faktor yg meningkatkan risiko diabetes & stroke).
  • Secara khususnya, quercetin membantu menghalang penyakit diabetes dengan memperlahankan kadar metabolisma insulin.
  • Polyphenols & tannins pula berguna utk mencegah berlakunya penggumpalan & penyimpulan darah-darah halus yg boleh menyumbat saluran darah utama (keadaan ini boleh mengelak dari berlakunya serangan jantung & angin ahmar). Tannins juga membantu meningkatkan paras high-density lipoproteins dalam sistem darah (atau lebih dikenali sebagai kolesterol baik).
  • Tugas proanthocyanidins pula dapat mencegah pembentukan plak pada dinding arteri.
  • Manakala catechin & flavonoids mengimbang & mengekalkan paras kolesterol dalam darah utk menjana tenaga bagi keperluan aktiviti fizikal.
Cuka anggur mengurangkan selera makan:-
  • Berdasarkan kajian pemakanan di Sweden's Lund University, kesan asid asetik dapat bertindak sebagai penyekat selera makan secara semulajadi. Melalui kajian mereka yg direkodkan dalam European Journal of Clinical Nutrition pada July 2005, asid asetik berjaya mengurangkan tindakbalas insulin & glukosa serta membuatkan orang rasa cepat kenyang walaupun makan pada kadar yg sedikit. Ini secara tak langsung boleh mengatasi masalah kegemukan & mengurangkan risiko menghidap penyakit diabetes.
Cuka anggur boleh merawat masalah kulit:-
  • Utk meredakan bengkak akibat sengatan lebah atau gigitan obor-obor & lain-lain serangga, usapkan sedikit cuka anggur ke kawasan yg berkenaan. Ulang semula sehingga mendapat hasil.
  • Jika kulit terkena api atau air panas, sapukan kawasan tersebut dengan sedikit cuka anggur (yg disejukkan dlm peti ais) utk menghalang kulit dari menggelembung & melecur lebih parah.
  • Jika mengalami gatal-gatal kulit seluruh badan, penuhkan tub mandian & masukkan 2 sudu besar cuka anggur, berendam lah selama 30 minit. Insyallah dapat mambantu menghilangkan rengsa-rengsa kulit.
  • Jika kulit berjerawat, boleh terus tekapkan cuka anggur ke tempat berjerawat dengan menggunakan putik atau pad kapas. Ulang sehingga nampak hasil.
  • Nota:- Selepas mengenakan cuka anggur ke mana-mana bahagian kulit anda, adalah dinasihatkan supaya anda tidak terdedah kepada pancaran cahaya matahari. Sebaiknya kenakan krim tabir suria yg mengandungi penabir SPF35 ke atas. Saya pakai SPF50++.
 Manfaat cuka anggur lainnya:-
  • Meningkatkan keupayaan tubuh utk menyerap kalsium & lain-lain garam galian dgn lebih berkesan, ini dapat mengelak dari situasi tulang rapuh.
  • Boleh melindungi tubuh dari keracunan makanan.
  • Melegakan simptom-simpton sakit sendi & gout.
Thank you for reading.. like !

    teh herba pure herbal slim tea gabungan jintan manis kulit kayu manis pudina menguruskan badan

    Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

     
    20Sachets -Herbal Slim Tea Hemani- Bahrain
    Normal Price SM RM35 / SS RM38
    Best Buy SM RM30 / SS RM33
    ---------- termasuk pos laju ----------
    ( rujuk ruang left-sidebar utk mengetahui harga Special Offer terkini )
    ( jika Special Offer telah tamat, sentiasa guna harga Best Buy )

    Sihat & langsing Dengan Jintan Manis! Boleh ke? :-
    • Jintan manis merupakan sejenis rempah yg banyak khasiatnya. Ia dapat melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, memperbanyakkan susu (sangat sesuai untuk ibu-ibu yg menyusu anak) & membuang gas dalam usus.
    • Ia juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk & disapu di sekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.
    • Selain itu, jintan manis ini dapat membuang lemak di pangkal peha.
    Fikirkan Kurus? Fikirkan Kulit Kayu Manis! :-
    • Selama ini anda mungkin memikirkan kulit kayu manis hanya sekadar rempah penyedap masakan atau taburan serbuk di atas cookies & secawan cappuccino untuk membangkit aroma. hmmm.. fikirkan semula ye.. rempah popular ini memiliki nilai perubatan yg sangat tinggi.
    • Kulit kayu manis boleh merangsang fungsi minda & memori.
    • Boleh mereda masalah sakit perut & mencegah berlakunya kepedihan dalam perut.
    • Membasmi bakteria yg menyebabkan gangguan pada saluran kencing & mencegah lain-lain jangkitan kuman.
    • Menurunkan paras kolesterol jahat.
    • Menurunkan paras glukosa dalam darah & meningkatkan paras insulin (direkodkan dlm jurnal diabetes).
    • Paras glukosa yg rendah & kestabilan paras insulin ini secara tak langsung mampu mengatasi masalah obesiti dengan melancarkan sistem metabolisma tubuh.
    Nak Kurus Lagi? Cuba Peppermint! :-
    • Peppermint atau pudina mengurangkan selera makan, membuatkan rasa cepat kenyang walaupun makan pada kadar yg sedikit. boleh kurus la kan?..
    • Melawaskan pembuangan air besar.
    • Meningkatkan fungsi otak & daya fokus.
    • Menambah tenaga & menyegarkan badan.
    • Menenangkan urat saraf.
      

    Dapatkan semua khasiat & kebaikan herba jintan manis, kulit kayu manis & pudina dengan menikmati secawan herbal slim tea hemani, 2-3 kali sehari. Kandungan herbal slim tea hemani ini dirumus dari 100% herbal jintan manis, kulit kayu manis & pudina asli!. Give it a try.. Insyallah..

    Thank you for reading.. like !

        tolong! macamana nak putihkan kulit badan dan kawasan celah ketiak peha pelipat bawah lutut?

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        haah! memang ramai yg tanya soalan cepumas ni.. "macamana nak putihkan celah ketiak, peha & pelipat bawah lutut?" hmmmm.. maknanya ramai jugak la kaum kita yg bermasalah macam ni ye.. biasa la, tempat-tempat tu kan tersembunyi, mudah berpeluh, melekat daki, ditambah lagi dgn sel-sel kulit yg mati tak dibuang dengan segera, akan menompok semakin lama semakin menebal, maka kulit akan menjadi semakin gelap.

        Ada org cakap.. "saya skrub hari-hari la kak! tapi tak nak hilang kesan hitam tu.. nak buat macam mana lagi? tak kan nak pakai berus sabut kot.. susah nak hilang la.."

        loofa.. bentuk leper

        Betul.. I setuju! memang susah nak cerahkan balik kawasan yg dah gelap tu kan? tapi jangan putus asa ye.. nak 1000 daya, tak nak 1000 dalih.. I bagi u all simple tips - cara termurah! u all boleh cuba sendiri tanpa susah-payah.. cuma jangan mengharap perubahan drastik, u mesti kekalkan usaha sehingga berjaya, mungkin dalam masa 3 bulan baru nampak kesan.. sabar itu separuh dari iman.. insyallah..

        loofa.. bentuk macam tiub - kesukaan ku!

        Tengok dalam gambar tu.. mesti ramai yg dah tau, kenal, biasa nampak & biasa guna benda alah tu.. yg kaler putih tu.. nama dia loofa.. I selalu beli kat Giant, kadang-kadang Tesco.. kat Guardian & Watson pun ada.. tapi kalau nak murah kat Tesco la, RM2.90 je seketul tu.. boleh tahan 1 bulan, kena selalu tukar baru ye, jangan dok pakai sampai penyek plak! adeh!

        Cara guna senang je, elok guna sabun buku - apa-apa sabun pun boleh tapi yg paling baik ialah yg ada scrubbies (body scrub soap). Masa mandi, u all bersabun macam biasa la, kemudian gosokkan sabun ke loofa, lepas tu skrub loofa ke seluruh badan.. kemudian gosokkan ke semua celah-celah yg berkenaan selama mana yg u sanggup (lenguh juga tau!..) lepas tu bilas bersih..

        Syaratnya, pakai loofa ni setiap kali mandi.. lagi 1, tak payah dok tengok & cek kat celah-celah tu bila nak putih, bila nak cerah, biarkan je, buat tak tau je.. lama-lama u all akan perasan kat kawasan tersembunyi tu makin lama jadi makin cerah.. bagi masa 3 bulan ye.. bukannya susah pun, jadikan rutin harian.. berbaloi..

        Selamat mencuba.. wassalam..

        Thank you for reading.. like !

        buat sendiri pencuci muka lulur organik nanas santan elok untuk buang sel kulit mati tidak sesuai utk kulit sensitif

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        Moh le.. seminggu sekali kita buang sel-sel kulit mati yg menimbun kat muka kita ni. Sel-sel kulit mati mesti dibuang, tak boleh dibiar melekap lama-lama nanti kulit jadi makin menggelap & nampak kusam. Kalau nak alami servis facial & terapi urut sambil bersantai selesa, maka boleh la menuju ke salon atau pusat spa yg berdekatan.

        Tapi hari ni I nak bagi resepi pencuci muka organik ini supaya u all boleh jadi pakar kecantikan terhadap diri sendiri. Ni dia resepi Pineapple-Coconut Milk Facial Cleanser! It's packed with natural organic exfoliating ingredients. I suka pakai resepi ni sejak zaman anak dara dulu sampai sekarang.. cuma la ni I buat sekali-sekala je (bila rasa kulit mati dah menimbun sangat baru I buat!). I really love the result, it gets rid of the dead skin cells, hence showing up a much fairer skin that is soft, smooth & renewed.

         

        Resepi ni mengandungi asid buah semulajadi yg agak tinggi. So, use it moderately or your skin may get irritated! I guess 2-3 times a week would be good. Tak sesuai utk kulit jenis super sensitif & berjerawat. Untuk kulit yg matang, ada kedutan atau sangat kering, elok ditambah sedikit madu. 

        Bahan-bahan? :-
        • 2 sudu besar serbuk santan
        • 1 sudu besar nanas, siap diparut
        • 1 sudu kecil tepung susu skim
        • 2 sudu besar air (agak2 la.. jangan cair sangat.. pekat sangat pun jangan..)
        • 1/4 sudu kecil minyak zaitun (best is extra virgin!) - dulu2 tak guna ni.. mane nak carik time tuh?..
        Cara buat ? :-
        • Campur je seme bahannya dalam mangkuk - gaul rata2. Kalau tak nak pakai terus, simpan dlm peti dulu la..
        Cara guna ? :-
        • Before bed, simply apply the mixture onto your face with cotton pads. Leave on for 20 minutes or so to allow the extract to absorb into the skin. Wash off with water & pat dry.
        • Follow with your favorite toner & moisturizer. Put on your sunblock if you do this in the morning.
        Thank you for reading.. like !

        hello! blog yatt lateef bertukar wajah perasan tak?

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        Dimulakan dengan Bismillah..

        Kawan-kawan perasan tak blog I ni dah bertukar rupa?.. dari 3 kolum jadi 4 kolum, dah bertukar kaler & gaya?.. Konon, nak bagi nampak lebih ceria, mesra alam, lebih santai, lebih menggoda, lebih sofistikated, lebih segala-gala.. tapi kan.. lepas digodek sana digodek sini.. alih-alih tak boleh nak post comment!!! apa cer???

        Aku kah yg bersalah? hmmmmm.. nape yer? nak godek tang mana plak ni.. mati kutu dah..

        Disudahi dengan Alhamdulillah..

        Thank you for reading.. like !

        serbuk biji anggur 100% organik natural grapeseed powder buang toksin sihat awet muda rawat pelbagai masalah kesihatan

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        Serbuk Biji Anggur ini diperoleh dari biji-bijian anggur merah yg dipecah & diperhalus, mengandungi antioksida utama oligomeric proanthocyanides (OPC) pada kadar kepekatan antara 80% - 85%. Tahap kekuatan antioksida yg ada pada serbuk biji anggur adalah 50 kali ganda lebih kuat berbanding vitamin C & 20 kali ganda lebih kuat berbanding vitamin E.

        40Sachets -Mixed Herbal Slimming Tea- Turkey
        Normal Price SM RM48 / SS RM53
        Best Buy SM RM45 / SS RM50
        ---------- termasuk pos laju ----------
        ( rujuk ruang left-sidebar utk mengetahui harga Special Offer terkini )
        ( jika Special Offer telah tamat, sentiasa guna harga Best Buy )
         
        Bagaimana Oligomeric Proanthocyanides (OPC) Dlm Serbuk Biji Anggur Boleh Membantu Meningkatkan Tahap Kesihatan ?
        • OPC boleh mencegah berlakunya pengumpulan cholesterol lipo-protein (LDL = koleserol jahat) di dalam arteri (saluran darah). Semakin kurang pemendapan LDL pada dinding pembuluh darah, maka semakin kurang terjadinya risiko arteriosclerosis (penyakit2 yg timbul akibat penyempitan pembuluh darah terutamanya penyakit jantung). LDL akan berkurang & kembali ke paras normal untuk melancarkan fungsi sistem kardiovaskular, peredaran darah & aktiviti insulin (sejenis hormon dalam pankreas yg menurunkan tahap glukosa dalam darah, sekaligus mengelak dari risiko penyait kencing manis!).
        • OPC juga boleh melepasi melalui saluran darah pada otak & menyerap simptom-simptom radikal bebas (oksigen tak-stabil) yg tersimpan di dalam otak, seterusnya dapat mencegah serangan penyakit jantung - bermakna bertindak sebagai pelindung sel-sel otak!
        • Hingga kini, OPC masih digunakan secara meluas sebagai kaedah pencegahan & perawatan terhadap penyakit-penyakit yg berkaitan dengan jantung & hypertension (tekanan darah tinggi).
        • Selain itu, OPC boleh melindungi kolagen & serat-seratan elastik di dalam tisu-tisu penghubung kulit daripada pancaran UV (UV damage) - maka dapat melanjutkan keremajaan sel & melewatkan penuaan kulit.
        • OPC merupakan unsur flavonnoids paling penting - kombinasi bersama lain-lain unsur yg terkandung dalam serbuk biji anggur (seperti tannins, polyphenols, poly-unsaturated fatty acids & protein) dapat berkerjasama mengurangi keaktifan sel-sel kanser, melawan penyakit jantung & lain-lain masalah kesihatan akibat aktiviti oksidasi LDL pada pembuluh darah (seperti kecederaan sel, pengurangan daya penglihatan, kegemukan, sakit sendi & lan-lain).
        Siapakah Yg Memerlukan Serbuk Biji Anggur Dlm Diet Pemakan Harian ?
        • (1) Individu yg mengalami kesukaran untuk menyah-toksin dari tubuh mereka. Toksin yg berlebihan tersimpan di dalam badan akan menimbulkan masalah cela pada kulit seperti jeragat, jerawat & kedutan.
        •  (2) Mereka yg mengalami masalah sembelit & buasir.
        • (3) Orang-orang yg kurang mengambil buah-buahan & sayur-sayuran tetapi sering mengambil makanan berdaging & berkolesterol tinggi.
        • (4) Orang dewasa & kanak-kanak yg mempunyai masalah gastro-intestine seperti ketidakhadaman makanan, kekembungan, pedih ulu hati, hilang selera makan, sakit perut & najis bercampur darah.
        • (5) Mereka yg menghidap penyakit kencing manis & mereka yg tinggi tahap kolesterol jahat (LDL) & triglyceride (sejenis lemak yg terdapat dalam saluran darah & tisu lemak).
        • (6) Individu yg mengalami masalah berat badan berlebihan.
        • (7) Mereka yg mengalami masalah keguguran rambut - sebatian procyanidin di dalam serbuk biji anggur mampu melebatkan rambut & membantu pertumbuhan rambut baru.
        Cara Pengambilan Serbuk Biji Anggur ?
        • (1) Ambil 1/2 - 1 sudu kecil biji anggur, masukkan ke dalam sebarang minuman panas, kacau & minum. (Masa minum tu, kita kena kacau2 air dengan sudu sebab serbuk biji anggur akan terpendap di bahagian bawah cawan)
        • (2) Jika anda suka makan roti / biskut kering bersama jem / madu, boleh taburkan sedikit serbuk biji anggur ke atas roti berjem / bermadu tu, makan seperti biasa.
        • (3) Kemam air sikit, masukkan 1/2 sudu kecik ke dlm mulut, terus telan sekali dengan air. ala.. macam telan penadol tu.. (I amalkan cara ni..) 
        • Kandungan serbuk biji dalam tin ini ialah 250 gram. Dengan pengambilan sebanyak 1 sudu kecil setiap hari secara konsisten, ia boleh bertahan hampir 2 bulan! Insyallah..
        Thank you for reading.. like !

        sabun tanah liat dogaci pure clay soap atasi masalah jerawat blackheads whiteheads parut

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        Pure Clay Apricot Olive Dogaci dirumus menggunakan 100% tanah liat mineral Mediterranean (atau dikenali sebagai Kaolin Clay), minyak kernel aprikot & minyak zaitun.

        Sesuai digunakan untuk memelihara & memulih semua jenis masalah kulit termasuk kulit berminyak, berjerawat, kulit yg cenderung-cela (seperti whiteheads, blackheads, pori-pori terbuka, kesan matahari, bertompok hitam & berwarna tak sekata) serta disarankan untuk kulit jenis normal, sensitif (mudah radang), berparut, kering, berkerut & matang. Disahkan selamat (certified organic) untuk kegunaan kanak-kanak & bayi (terutama yg menghadapi masalah elergi peluh & ruam lampin).

        60Capsules -Kapsul Biji Delima Avicenna- Turkey
        Normal Price SM RM30 / SS RM33
        Best Buy SM RM25 / SS RM28
        ---------- termasuk pos laju ----------
        ( rujuk ruang left-sidebar utk mengetahui harga Special Offer terkini )
        ( jika Special Offer telah tamat, sentiasa guna harga Best Buy )

        Sabun Organik: Bebas-Kimia, Bebas-Lemak Haiwan, Bebas-Pewarna, Bebas-Pewangi
        Bagaimana Dogaci Pure Clay Apricot Olive Soap boleh memberi manfaat kecantikan kulit & rambut ? 
        • Tanah liat dapat meresap ke dalam kulit, menyalurkan khasiat silica, iron, magnesium, potassium & sodium untuk menarik serta mengeluarkan tanda-tanda cela pada kulit tanpa mengganggu minyak & lembapan asli kulit. Kebolehannya menyerap lebihan minyak, debu, kotoran & sel-sel mati dapat melicinkan tekstur kulit, merepatkan pori-pori, mengimbang kadar asid-alkali kulit, menegang kulit, menghilangkan kesan cemar-peluh & elergi serta membantu menyingkirkan kesan-kesan cela lainnya.
        • Pure Clay Apricot Olive Soap mengandungi vitamin A-B-E untuk memberi kesan awet muda pada kulit, di samping menyamarkan tanda parut, kesan jeragat, melasma, tompok hitam & masalah ekzema, juga menyuburkan sel-sel kulit supaya kelihatan lebih segar berseri tanpa rasa cekang kekeringan. Sangat digalakkan untuk ibu-ibu bersalin dalam usaha memulih & mencerah tanda regangan (stretch marks), juga boleh mencerah kawasan hitam di celah peha, bawah lengan, siku & lutut.
        • Pure Clay Apricot Olive Soap (sabun tanah liat aprikot zaitun) boleh digunakan untuk mengatasi masalah anak-anak yg mengalami demam campak (chicken pox), di mana kandungan tanah liat dapat membasmi kuman & meredakan radang yg menimbulkan biji-biji kemerahan & kegatalan pada kulit. Penggunaan berterusan boleh menyamar tanda parut yg ditinggalkan oleh kesan chicken pox tersebut.
        • Pure Clay Apricot Olive Soap tanpa bahan kimia, mengandungi khasiat mineral & vitamin-vitamin penting untuk membersih rambut secara mendalam tanpa merosakkan struktur rambut. Ia membekal lembapan tambahan pada rambut, menguatkan folikel rambut, menghilangkan kelemumur, mengurangkan keguguran rambut & membantu melambatkan penuaan rambut (beruban sebelum waktu - kena amal dari muda ye..)
        Tanah liat terbentuk hasil dari proses degredasi beransur-ansur batu-batuan mineral dalam bumi & masyarakat Mesir telah menggunakannya sejak sekian lama sebagai bantuan perubatan & kecemasan, juga sebagai bahan kosmetik & kecantikan.

        Thank you for reading.. like !

        buat sendiri skrub organik bebas kimia serbuk biji anggur minyak biji delima buang sel kulit mati

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        nak comel..? maksudnya nak comel lebih dari biasa la.. sekarang kita semua memang dah comel2 belaka,kan? cuma kita mencari2 idea kreatif untuk menambah tahap kecomelan kita.. tak salah kan..? Maka, demi menambah kecomelan, I cuba buat sendiri skrub kecantikan organik ini untuk buang sel2 kulit mati pada bibir, muka & badan dengan cara yg selamat, tiada langsung bahan2 kimia berbahaya di dalamnya, & semestinya tiada kesan sampingan negatif yg boleh memudaratkan kulit.


         

        Skrub organik kali ini dihasilkan hasil kombinasi serbuk biji anggur, minyak biji anggur, minyak biji delima & glycerin. Mungkin serbuk biji anggur belum terkenal seperti serbuk kopi atau serbuk habbatus sauda. Malah tak sepopular serbuk lada hitam atau serbuk asam boi (oooh! asam boi.. sedap dicicah dengan jambu batu, lebih2 lagi jambu yg berendam dalam ais!)

        Sebenarnya serbuk biji anggur ni mempunyai nilai manfaat kesihatan yg tinggi tapi ramai di kalangan kita yg belum ambil tahu. Nanti la ye.. I cerita manfaat & kelebihan serbuk biji anggur dalam deskripsi produk (sebenarnya nak cite I ada jual serbuk biji anggur.. macam tak biasa plak..)

        Sedia? Jom kita cuba! Bahan2 yg diperlukan ialah :-
        • 1 sudu kecil glycerin (find this at bakery supplies, quite cheap!)
        • beberapa titis Minyak Biji Anggur (cuba cari kat pasaraya, kalau tak jumpa, baru cari I )
        • beberapa titis Minyak Biji Delima (cuba cari kat pasaraya, kalau tak jumpa, baru cari I)
        • (sekadar pilihan) Jika anda suka, boleh masukkan sedikit madu.
        Cara Buat ?
        • Masukkan satu persatu ke dalam mangkuk, kacau sebati, sedia digunakan.
        Cara Guna ?
        • Basahkan bibir & muka.
        • Ambil ramuan & gosok-gosok ke bahagian yg berkenaan secara memutar. (gosok pelan2 tau.. bukan sental!)
        • Lepas tu bilas la, lap kering.
        "Anda mungkin sangsi bahawa skrub yg super duper simple murah ini boleh menyaingi kesan kecantikan sebagaimana yg diberikan oleh skrub muka yg mahal2 yg terjual di pasaran.. percayalah.. tipah tak tipu.."

        Kenapa saya pilih Minyak Biji Anggur ?
        • sebab minyak biji anggur mempunyai ciri2 astringent - boleh mengetatkan pori2, mengeton kulit, menyubur kulit & memulih kerosakan kulit. Sesuai untuk semua jenis kuit terutama yg berminyak & berjerawat. 
        Kenapa saya pilih Minyak Biji Delima ?
        • sebab minyak biji delima kaya dengan anti-oksida - mengurang kesan parut, menganjal kulit, memperelok struktur kulit & menambah seri pada kulit. Minyak biji delima boleh diusap terus pada bibir untuk mencerah & memerahkan bibir secara otomatik! 
        Kegunaan Serbuk Biji Anggur & Glycerin ?
        • Serbuk biji anggur membuang sel-sel kulit mati, membebas pori-pori kulit yg tersumbat oleh minyak & kotoran, menghaluskan pori-pori & menegangkan kulit. 
        • Glycerin bertindak sebagai humektan (pelembap semulajadi).
        Thank you for reading.. like !

        sabun aprikot dogaci pure apricot soap treats stretch marks & many skin disorders

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses.. 

        Dogaci Pure Apricot Soap (plus Olive Oil) dirumus dari 100% minyak kernel aprikot & minyak zaitun tulen, kaya dengan vitamin A-B-E-F untuk membersih, melembap, melembut, memulih & menyerlah kecantikan kulit supaya tampil lebih muda & cerah sekata. Ia tidak menyebabkan kesan pengelupasan, merengsa, kemerahan & kekeringan pada kulit.

        Disyorkan sebagai sabun cucian muka, mandian badan & syampu rambut. Bersifat lembut & menyegarkan, sesuai utk semua jenis kulit & semua peringkat umur. Selamat digunakan pada kulit bayi yg lembut & sensitif senditif.
         
        200G -Pure Apricot Soap (with olive) Dogaci- Turkey
        Normal Price SM RM30 / SS RM33
        Best Buy SM RM25 / SS RM28
        ---------- termasuk pos laju ----------
        ( rujuk ruang left-sidebar utk mengetahui harga Special Offer terkini )
        ( jika Special Offer telah tamat, sentiasa guna harga Best Buy )

         Sabun Organik: Bebas-Kimia, Bebas-Lemak Haiwan, Bebas-Pewarna, Bebas-Pewangi
        Bagaimana Dogaci Pure Apricot Soap (with Olive Oil) boleh memberi manfaat kecantikan kulit & rambut ?
        • Minyak kernel aprikot merupakan top-grade cold-pressed oil yg mengandungi komponen linoleic acid yg tinggi, iaitu sejenis asid lemak perlu yg juga bersifat anti-rengsa yg kuat. Ia berkesan mengurangkan kemunculan kesan regangan (bagi ibu hamil), memudarkan kesan regangan (bagi ibu-ibu bersalin) & merawat tompok-tompok hitam pada kulit (akibat sering terdedah pada cahaya matahari).
        • Di samping itu, sabun ini bermanfaat untuk mengatasi kulit yg bengkak (iritasi), mengecutkan jerawat, membebaskan pori-pori kulit yg tersumbat, merawat kulit yg mengelupas & kemerahan serta boleh menyelesaikan masalah whiteheads & blackheads pada kulit.
        • Linoleic acid (dikenali sebagai vitamin F = vitamin kecantikan) juga penting sebagai pelindung dinding sel untuk mencegah kerosakan sel-sel dalaman & luaran serta mampu memelihara & mencegah kulit dari lain-lain masalah seperti dermatitis & eczema. 
        • Beta carotene (vitamin A) dalam minyak kernel aprikot berfungsi membuang sel-sel mati secara halus & mempercepatkan tindakan penggantian sel-sel kulit, di samping mencegah timbulnya jerawat, mengawet kulit & merawat jeragat.
        • Minyak kernel aprikot juga mengandungi vitamin B17 yg berguna untuk merawat pelbagai tanda cela pada kulit termasuk kesan terbakar matahari, kesan parut & warna kulit tak sekata.
        • Kombinasi kandungan vitamin A-B-E merangsang rejuvenasi sel-sel baru, mengimbang kadar lembapan & memberikan kesan glowing pd kulit.
        • Dogaci pure apricot soap (with olive oil) ini juga boleh digunakan sebagai syampu rambut untuk menghasilkan rambut yg lembut beralun (mudah diurus), menguatkan folikel rambut (mengurangkan rambut gugur) & menjaga kulit kepala (mengeringkan jerawat & menghilangkan kelemumur).
        Cara guna Pure Apricot Soap (with Olive Oil) ?
        • Cucian muka:- Buihkan sabun pada tapak tangan, usapkan rata-rata ke seluruh wajah, biarkan 2-3 minit, kemudian bilas hingga bersih. Kalau nak cepat habis, sila buat sabun badan ye.. Boleh mencantikkan & menggebukan kulit badan sekali..
        • Cucian rambut:- Mandi seperti biasa, basahkan rambut & gosokkan sabun ke rambut sehingga keluar buih. Kemudian ratakan buih ke kulit kepala & rambut dari akar hingga ke hujung. Selepas itu, bilas sebersih-bersihnya. Rambut anda menjadi super bersih! Mungkin anda rasa rambut anda seperti kering untuk seketika, tapi beberapa jam selepas itu, rambut anda kembali normal. Jika inginkan rambut yg lebih sihat bermaya, sila urut dengan minyak asas yg sesuai seperti pure apricot oil untuk rambut biasa, grapeseed oil untuk rambut yg terlalu berminyak & sesame oil untuk rambut beruban.
        Thank you for reading.. like !

        lagi khasiat pati delima pomegranate concentrate buang angin asid lemak!

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        Bismillah.. Alhamdulillah.. semakin hari hari semakin ramai yg mengenali & mengetahui akan khasiat & kebagusan pati delima ini. Malah semakin ramai juga yg sebelum ini mencari-cari pati delima, hingga akhirnya menemuinya di sini, kemudian suka pula mengambil tahu & ingin mengamalkannya. I ucapkan selamat mencuba kerana pati delima ini bakal memberi banyak manfaat kesihatan & kecantikan sebagaimana yg u all harapkan.. insyallah..

         
        All-Time-Favorites! -4Botol Pati Delima Gulsan- Turkey
        New Price! SM RM120 / SS RM140
        BEST BUY! SM RM110 / SS RM130
        ---------- termasuk pos laju ----------

        Jika u all nak tahu lebih mendalam macam mana pati delima boleh digunakan sebagai rawatan alternatif utk mengatasi masalah kesuburan wanita & masalah disfungsi ereksi lelaki (ye, selalunya berkesan!), sila lakukan carian maklumat di internet ini dari sumber-sumber antarabangsa & tempatan yang dipercayai.

        Saya senaraikan sekali lagi secara ringkas & padat tentang fungsi & khasiat umum pati delima :-
        • lawas
        • buang angin, jangan terkejut bunyi kentut yg pelik-pelik (buang semua jenis angin!)
        • bakar kalori / lemak
        • menurunkan tekanan darah tinggi / kolesterol tinggi
        • utk lelaki / wanita - meningkatkan keupayaan libido (seksual) = SUPERB!
        • mengetatkan rahim (sambil meningkatkan pelinciran semulajadi, menjadikan hubungan intim lebih selesa & mesra)
        • 100% dapat mengatasi masalah kekeringan vagina wanita secara semulajadi
        • melancar aliran darah
        • memperelok perjalanan haid
        • mengempiskan perut 
        • mengeluarkan peluh / toksin / angin
        • melegakan sakit kepala
        • sangat bermanfaat untuk ibu-ibu hamil - mengatasi masalah morning sickness, menambah paras hemoglobin & mengurangkan kelesuan.
        Thank you for reading.. like !

        sabun zaitun laurel asli pakdefne pure olive laurel soap melembap rawat jerawat anti bakteria sesuai bayi remaja kulit sensitif

        Assalamualaikum.. hello pretty face.. all you need is love, hugs & kisses..

        Alhamdulillah.. Sukacita.. memperkenalkan sabun kecantikan organik Pakdefne dari Turkey, rumusan 100% minyak laurel (bay leaves / daun salam) & minyak zaitun semulajadi. Sabun ini membersih kulit wajah & badan dengan lembut tanpa mengeringkan kulit, tidak menyebabkan rekahan & tidak meninggalkan sebarang kesan radang atau rengsa pada kulit.

        Selamat digunakan pada semua peringkat umur termasuk kulit bayi yg lembut & sensitif, di mana ia boleh menghapus bakteria yg mengakibatkan ruam, kemerahan & gatal-gatal pada kulit bayi & seterusnya memelihara keindahan kulit bayi.
         
        200G -Pure Laurel Olive Soap Pakdefne- Turkey
        Normal Price SM RM30 / SS RM33
        Best Buy SM RM25 / SS RM28
        ---------- termasuk pos laju ----------
        ( rujuk ruang left-sidebar utk mengetahui harga Special Offer terkini )
        ( jika Special Offer telah tamat, sentiasa guna harga Best Buy )
        Sabun Organik: Bebas-Kimia, Bebas-Lemak Haiwan, Bebas-Pewarna, Bebas-Pewangi
        Bagaimana Pure Laurel Olive Soap boleh mencantikkan kulit ? 
        • Antioksida hydroxytyrosol (dalam minyak zaitun) membantu sel-sel kulit supaya mampu menyembuh dengan sendiri dari kesan melecet, lelasan, ruam, kesan terbakar matahari & pecemaran alam serta merawat masalah bintik-bintik hitam & jeragat.
        • Vitamin E & asid lemak dalam kedua-dua minyak ini mampu menyerlahkan kulit yg lebih sihat, anjal & bertenaga serta melewatkan kemunculan garis-garis halus & kedutan awal. Kulit kelihatan lebih segar!
        • Sabun ini tidak berminyak & tidak menyumbat pori-pori, menjadikannya pilihan terbaik untuk mengeringkan jerawat (tanpa mengeringkan kulit). Insyallah sesuai untuk kulit berminyak, balckheads, whiteheades & lain-lain masalah kulit seperti eczema & psoriasis.
        • Secara medikal, minyak zaitun bersifat anti-rengsa, sesuai untuk penjagaan & rawatan kecantikan bagi mereka yg mempunyai kulit yg sensitif & iritasi, kulit matang, kulit yg sangat kering & berjeragat,.
        • Minyak laurel pula merupakan bahan semulajadi & bersifat anti-bakteria yg membantu mencuci kulit secara mendalam, menghapus bakteria & menghalang jangkitan pada kulit.
        • Sabun minyak laurel-zaitun ini mengandungi unsur beta-carotene & kombinasi linolenic, alpha-linolenic & oleic acid yg membantu kulit menghasilkan prostaglandins untuk merangsang pertumbuhan sel-sel baru, menjadikan kulit anda berpelembapan semulajadi, menghilangkan keriput halus, memudar kesan parut lama & baru, mengetat pori-pori serta menyeragam warna kulit.
        • Menggalakkan penampilan kulit yg segar berseri & ceria!
        • Minyak zaitun mengandungi squalane. Manakala, kelenjar sebum dalam kulit kita pula menghasilkan squalene. Gabungan kerjasama squalane & squalene ini dapat menghalang kejadian pengoksidaan minyak asli yg ada pada kulit supaya kejadian penyusutan sel-sel dapat dielakkan pada pertengahan usia.
        Bagaimana Pure Laurel Olive Soap boleh mencantikkan rambut ?
        • Menurut kajian Dr. Ally Ehrlich M.D, masyarakat Timur Tengah sudah sekian lama menggunakan minyak laurel sbagai masker rambut untuk menguatkan akar rambut, menyubur & memberi sinar pada rambut mereka.
        • Laurel oil memiliki ciri-ciri antiseptik, pembasmi-kuman & pembersihan-mendalam untuk menyerap & membuang lebihan minyak, debu & kotoran pada kulit kepala.
        • Menghapuskan kulat & kelemumur pada kulit kepala.
        • Sabun ini bertindak seperti balsam semulajadi untuk menguatkan folikel rambut, mencegah rambut gugur & menambah ketebalan rambut.
        • Menyihatkan rambut & membuatkan rambut kelihatan lebih beralun serta mudah diurus.
        Cara guna Pure Laurel Olive Soap ?

        Cucian muka :-
        • Buihkan sabun pada tapak tangan, usapkan rata-rata ke seluruh wajah, biarkan 2-3 minit, kemudian bilas hingga bersih. Kalau nak cepat habis, sila buat sabun badan ye.. Boleh mencantikkan & menggebukan kulit badan sekali..
        Cucian rambut :-
        • Mandi seperti biasa, basahkan rambut & gosokkan sabun ke rambut sehingga keluar buih.
        • Kemudian ratakan buih ke kulit kepala & rambut dari akar hingga ke hujung. Selepas itu, bilas sebersih-bersihnya.
        • Rambut anda menjadi super bersih! Mungkin anda rasa rambut anda seperti kering untuk seketika, tapi beberapa jam selepas itu, rambut anda kembali normal.
        • Jika inginkan rambut yg lebih sihat bermaya, sila urut dengan minyak asas yg sesuai seperti pure apricot oil untuk rambut biasa, grapeseed oil untuk rambut yg terlalu berminyak & sesame oil untuk rambut beruban.
        Pure Laurel Olive Soap Pakdefne dihasilkan menggunakan pati minyak laurel & minyak zaitun 100% tulen - maka sesuai untuk basuhan tangan (boleh diletak kat sinki dapur ye, untuk cuci tangan lepas cuci pinggan), untuk mandian & cucian muka, juga untuk bersyampu, bahkan digalakkan untuk mandian bayi ! 

        Thank you for reading.. Like !

        sang suami yang skeptikal sabun ketul jadi syampu rambut?

        Assalamualaikum.. hello pretty girls.. all you need is love, hugs & kisses..

        Sebelum berceloteh, I nak petik kata-kata azimat seorang pengusaha sabun dari minyak laurel-zaitun berbangsa Eropah:-
        It's super duper gentle, non-greasy, chemical & preservative free, coloring-free, fragrance-free, 100% biodegradable & 100% natural! 100% safe on skin & hair, even on baby's most sensitive skin!

        Sekarang nak cite pasal.. cari pasal dengan my dearest husband!

        My hubby memang suka bab2 syampu rambut ni sebab dia bukan saje ada masalah kelemumur & rambut gugur (me too!..), tambah pelik atas kepala pun banyak jerawat tau! besar2 plak tu.. selalunya dia mesti meng-adoi masa sikat rambut sebab sikat terkena jerawatnya yg besar2 tu.. eiii.. boring tul bila dengar dia cakap 'ouch!' 'adoi' 'mak!'.. sikat rambut pun panggil 'mak' ke?.. yo lah anak mak..

        hmmmm.. at least, for me, selamat jugak la jerawat atas kepala kan? macam I ni plak jerawat naik tang muka, susah nak cover.. lebih2 lagi bila ter'over' makan budu & belacan & tempoyak & udang & sotong &..banyaklagi.. hatta makan badam pun naik jerawat jugak.. uhuk!

        sejak dulu lagi my hubby suka pakai syampu sebamed (sejak zaman bercinta la.. tu pun I yg suggest).. "edi cuba la sebamed plak, bagus syampu tu".. maka, edi pun beli la syampu sebamed.. sampai kawen, sampai dapat anak, dia dok pakai sebamed tu.. (masa bercinta panggil nama je.. lepas kawen panggil anja.. auww!) selang beberapa tahun dia tukar regan plak, last sekali bulan lepas dia beli syampu dove.. hape!? dove?.. katanya nak cuba je sebab rambut masih gugur, berkelemumur & kepala masih berjerawat..

        hmmm.. sejak 2 bulan lepas I suggest dia cuba sabun laurel-olive oil (masa tu ada brand softem je.. belum ada dogaci / pakdefne ni) tapi degil! dia cakap sabun ketul mana boleh buat cuci rambut nanti habis botak pale dia.. masyallah.. I tell him, this soap is purely made, natural, organik!.. tak de kimia.. pakai minyak asli.. bla bla bla bla.. cuba anja baca label syampu yg anja beli tu? berbaris2 senarai bahan chemical.. tak perasan ke? penat jugak la membebel..tak pe hobi..

        nak jadi cite, bulan lepas dia tegur.. "nape rambut ayang makin lebat ni, tak banyak gugur dah? tak de kelemumur? I jawab "haah!" dia tanya lagi "ayang pakai sabun ketul tu eik?" I jawab "haah!"

        pastu baru dia sibuk pakai sabun ketul pure laurel-olive oil soap yg I suggest tu.. then he believes me.. sbb jerawat kat pale dia dah hilang, kelemumur pun dah kurang.. akhirnya yg best sekali dia ngaku rambut dah kurang gugur.. w/pun pale dia dah separuh botak, sekurang2nya yg separuh lg boleh diselamatkan..


        Sekarang nak tau apa yg berlaku? sang suami yg skeptikal tu dah pakai pure laurel-olive oil soap buat cuci muka & badan & rambutnya sekali ..puas hati la tu.. dia sudah lupakan pencuci muka eversoft-nya & syampu dove-nya..

        Thank you for reading.. Like !

         

        Ancient Minerals Anti-Stress Toner

        Aura Beauty Booster
        Ancient Minerals

        Sulfur Perfecting Essence


        Day Moisturizer
        MSM Sulfur

        Miracle beauty Fluid


        Sleeping Beauty Aromatherapy
        Total Cell Renewal

        Sunblock Blemish Mousse


        Daily Skin Protector
        SPF35 Sunblock

        Lip Cheek Balm

        Holistic Skin Healer
        Glossy Effect
        LIP CHEEK BALM

        Popular Posts