Post Top Ad

cara buat teh halba resepi herba perubatan semulajadi sihat langsing awet muda murah berkesan rahsia isteri perkasa hehe..


Daun & biji halba merupakan rempah herba perubatan yg digunakan secara meluas di seluruh dunia utk memelihara & merawat pelbagai masalah kesihatan spt ketidakhadaman makanan, simptom tinggi kolesterol, menurunkan panas badan, meningkat pengeluaran susu ibu, menguatkan tenaga seksual, melebatkan rambut, menyembuh jerawat & banyak lagi.

Rasulullah saw kemudiannya bersabda "Gunakanlah halba sebagai ubat" ~ Qamus Al-Tibb.

=====
Antara Kelebihan & Khasiat Teh Halba Dari Kajian Perubatan  
===========
  • Mencuci perut. 
  • Mencuci darah kotor = mencantikkan struktur kulit dari dalam. 
  • Merembes insulin, mengurangkan kadar glukosa darah = merawat penyakit kencing manis. 
  • Mengurangkan berlaku pengumpulan lemak-lemak baru dlm badan. 
  • Membantu penggunaan kalori utk meningkatkan tenaga secara semulajadi. 
  • Menjaga, memulih & menambah tenaga seksual.
  • Membantu masalah kegemukan = mengurangkan berat badan. 
  • Menguatkan fungsi jantung. 
  • Merawat masalah sembelit & buasir. 
  • Melancarkan perjalanan darah. 
  • Mengatasi masalah senggugut (kesakitan / ketegangan sewaktu haid & pra-haid). 
  • Melegakan masalah sakit kepala / migraine. 
  • Menguatkan fungsi rahim, merangsang & menyubur rahim = ikhtiar utk mereka yg ingin hamil. 
  • Mengetatkan & meremajakan rahim.. kembali perawan la maknanya.. adus! u heard me..
  • Menghilangkan lendir & sakit tekak. 
  • Membantu mengatasi masalah kekurangan darah. 
  • Membantu mengurangkan ketagihan rokok & dadah. 
  • Membantu kecerdasan kanak-kanak yg meningkat usia baligh, memelihara kekuatan badan & menggalakkan tumbesaran badan. 
  • Memperbanyakkan air susu ibu. 
  • Mengaktifkan kalenjar susu, meningkatkan saiz payudara secara semulajadi. 
  • Memanaskan buah pinggang & organ pembiakan. 
  • Memelihara keseimbangan kadar hormon dlm badan. 
  • Memelihara keanjalan kulit = awet muda secara semulajadi. 

=====
Cara Penyediaan Teh Halba
===========

  • Masukkan 2 gelas air ke dlm periuk. 
  • Masukkan 1 sudu besar biji halba ke dlm periuk tadi. 
  • Rebus hingga mendidih. Setelah mendidih, terus tutup api & tutup periuk supaya wap herba tidak keluar. 
  • Setelah suam, tapis & tuang ke dlm gelas, kemudian masukkan 2 sudu besar cuka epal / cuka kurma / cuka anggur / cuka delima (boleh diganti dgn perahan lemon juice atau abaikan jika tiada). 
  • Kacau & minum 3 kali sehari (before breakfast, lunch and dinner). 
  • Jika u all rajin bersenam selepas minum secawan teh halba selama 30 minit setiap hari (sehingga 3 bulan, bersedialah untuk kehilangan sehingga 14kg dari berat badan u all - this what i did when i was overweight in year 2010)
ramai yg tanya, "boleh ke nak minum teh halba tanpa cuka epal atau lemon juice?" ya bisa aja buk.. teh halba boleh diminum begitu saje.. kalau nak manis boleh masukkan sedikit madu atau brown sugar.. tanpa campuran cuka buah-buahan, khasiatnya tetap anggun! ngerti ya.. kalian bagus deih..


u all boleh amalkan resepi teh halba & teh jintan manis secara berselang-seli, kedua-duanya sangat baik untuk memantapkan organ dalaman tubuh. Insyallah..

Thank you for reading.. Be the first to LIKE & SHARE ! Vamos!

24 comments:

  1. anda boleh menikmati teh halba tanpa tambahan cuka buah. penambahan cuka buah adalah utk mempercepatkan pembakaran kalori.

    ReplyDelete
  2. teh halba ni bila makin sejuk, dia jadi makin kelat, sbb tu sy suka minum masa suam, x terasa sgt kekelatannya itu! kalu nak rasa manis2 tmbh madu sendiri ye..

    ReplyDelete
  3. nanti nk beli la.... ngan cuka kurma minab... dulu dh beli cuka kurma minab.. yatt utk masa mengandung ada apa yg leh ambik x?

    ReplyDelete
  4. sha.. beli la, biji halba tu murah je.. masa peknen elok ambil pati delima n pati kurma.. myk zaitun pun bagus - guna masa goreng sayur @ buat salad). tq sha..

    ReplyDelete
  5. klau cmpur dgn pt delima bleh ke?

    ReplyDelete
  6. izah.. mengikut kajian penyelidik makanan herba, campuran teh halba + pati delima sangat baik utk awet muda, melancarkan edaran darah, meningkatkan paras hemoglobin, mengurangkan risiko penyakit barah payu dara & rahim, menyihatkan jantung & memecahkan lemak.

    (ada orang menambah sireh, manjakani & kacip fatimah ke dlm teh halba)

    maka, boleh lah campur teh halba & pati delima ye.. cuma mulakan dgn sukatan yg sedikit.. biasakan dulu..

    ReplyDelete
  7. kenapa tulisannya sangat kelabu asap kak? susah no nak membacanya.... teh halba + pati delima sesuai utk langsing jugak?

    ReplyDelete
  8. Nur.. baru je adjust kaler tulisan tuh..
    ye teh halba + pati delima elok utk penjagaan berat badan.. tq..

    ReplyDelete
  9. Lama x masa yg diambil utk menampakkkan kesan pembesaran payudara dgn minum air halba ni? Saya nk cuba juga la., saiz payudara saya agak kecil,.

    ReplyDelete
  10. norhayati.. itu bergantung pd tahap kesimbangan horman dlm badan, ada org cepat (macam i), ada yg agak lambat..

    ReplyDelete
  11. suami saya ada parut kemalangan di lutut n tangan, sudah minum 2 botol pati delima alhamdulillah kesan parut semakin hilang... kulit semakin cantik untuk saya la...hehee tp saya minum untuk bxfst je

    ReplyDelete
  12. Pati delima nk beli kat mana? Lama tak masa yang di ambil untuk rebus halba tu?

    ReplyDelete
  13. pati delima ada dijual kat kiosk atau kedai2 yg jual buah kurma atau produk timur tengah..

    rebus halba sampai mendidih..

    ReplyDelete
  14. Salam..cuma nk bkongsi pengalaman. Semasa saya tinggal di Kuching,saya cukup takjub la nengok sorang supplier saya ni umo dah 60 lebih tau tapi muka dia cerah bercahaya, segar je bersih w/p berumur tp x nampak tua.Kulit dia pun nampak lembap jer cam kek lapis sarawak hahaha. Sbb kerap sgt saya duk bertanya rahsia last2 dia jawab dia amalkan air halba setiap pg sblm minum ape2 dan nk tido maksud nye 2x sehari dr ank dara lg.Sblm minum selawat dan niat bleach segala penyakit dlm badan Bismillah kat air tu (berbisik)utk air tu dengar sbb kajian islam pun ada cakap zarah air ni hidup jd bila bc ayat quran dia boleh mengubati. W/p kat klantan berlambak halba ni untuk wat nasik dagang, x de pulak saya tau khasiat disebalik nyer. Jadi jom kita berikhtiar sama2.Cam Yatt ni pun cantik jer kulit awet muda.

    ReplyDelete
  15. wassalam.. terimakasih atas perkongian..

    ReplyDelete
  16. utk jaga rambut, sejukkan secawan teh halba dlm peti ais.. pastu masukkan dlm botol spray.. lps mandi & bersyampu, u all spray air teh halba ke kepala, urut2 sampai kena kulit kepala, x payah bilas, biar kering sendiri - elok utk kurangkan rambut gugur & lambatkan uban.. simple recipe, dramatic result!

    ReplyDelete
  17. assalam.... sy minta izin nak kongsi info ni yer.... terima kasih kerana wat entri ni....

    ReplyDelete
  18. I dah add u fi fb..tp tk boleh..minta u add I..

    ReplyDelete
  19. mane kedai leh dptkn biji halba ni?

    ReplyDelete
  20. Tq...yatt.... d ats perkongsian n petua niy..

    ReplyDelete
  21. Tq...yatt.... d ats perkongsian n petua niy..

    ReplyDelete
  22. sukenye bace entry u..nak cube jgklah..

    ReplyDelete

What Say You?

Post Top Ad

Instagram Majestic Persona

My Instagram