Follow My Instagram

teknik hapuskan buruk sangka terhadap orang lain melalui alasan positif dan kuasa doa - parktikal dijamin berkesan


i minta maaf pd semua rakan2 facebook sebab i janji nak tulis entry ni pada 22-April lepas. hmmmm.. sudah 456 jam berlalu, baru i teringat pasal janji manis itu.. tapi i tau u tak marah sebab u memang penyabar & setia, kan? ok. siap muqaddimah, straight to the point..

hye sayang-sayang semua.. beautiful is you..
u tau tak? ada cara paling mudah & berkesan utk buang buruk sangka, kecil hati, bengang, tak puas hati, menyampah, sakit hati, tersentap & segala perasaan negatif tu dalam masa terpantas! tapi u kena amalkan tepat pada masa u alami peristiwa atau keadaan yg membangkitkan perasaan negatif tu..
suatu hari u dah siap pasang perasaan positif dari awal pagi, sampai ofis dengan perasaan gembira u hadiahkan senyuman paling manis pd seorang kawan, malangnya muka dia masam mencuka.. apa u fikir? "cis! spoil mood aku, muka macam haram, aku senyum macam nak tercabut mulut, boleh pulak dia buat muka macam katak termakan cengkerik beracun.. tah hape masalah dia, susah sangat ke nak senyum.. tak pe.. hari ni hari aku, esok hari bapak aku.." haaa! tak puas hati lagi tu, pergi lunch dengan kawan2 lain, lepas tu.. bermula lah episod menjueh2 kan bibir, tadi kan, si minah tu kan, tah hape hape.. bla bla bla sok sek sok sek sambil moncong2 kan mulut.. contoh la tu.. u tak buat macam tu kan? i suka bagi contoh yg u senang faham menggunakan bahasa pasar..i tak reti nak menulis gaya budak universiti buat tesis..

ok. tu satu contoh.. ada bermacam2 kejadian negatif berlaku dlm kehidupan seharian kita kan? nak tak nak, mesti ada.. redah aje lah.. what else can we do? ok. now, let's activate the power of positive reasoning & prayer - secara automatik dapat merubah buruk sangka kepada baik sangka & terhindar dari persaan negatif lainnya.. berbalik pada contoh tadi, the moment u tengok kawan u masam mencuka, tolak tepi rasa tak puas hati, terus masukkan dlm fikiran u tentang alasan2 positif yg memungkinkan dia bermasam muka..


contoh alasan "oo mungkin tadi dia terjatuh longkang, sakit la tu.." jangan terhenti di situ, terus sambung dengan doa "ya Allah, jika begitu, hilangkan sakitnya.." atau "mungkin anak dia demam, kesiannya.. ya Allah, tenangkan hatinya & sembuhkan anaknya.." atau "jangan2 gadoh dengan suami lagi, ya Allah, aku mohon Engkau damaikan hubungan mereka berdua.." atau "mungkin dia risau boss tak approve cuti, dia dah berangan nak pergi Turkey.. ya Allah, permudahkanlah urusan kawanku" atau "mungkin dia tak cukup bajet nak beli produk EmbrazeMe.. ya Allah, murahkanlah rezekinya.." highlight babe! ramai yg mesej nak sangat cuba my product tapi tak cukup bajet.. i tak boleh sesedap rasa nak kecil hati atau buruk sangka.. sebaliknya, i terus doakan my customers menjadi kaya & berjaya, tau2 ninggu depan boleh pulak dorang bayar RM136 untuk 1set produk tu.. pelik tapi benar.. begitu.. faham ke faham?

cuba bagitau i sekarang, jika u luangkan masa mencari alasan yg i maksudkan, adakah u masih punya masa utk berasa sakit hati & buruk sangka pd org? tell me.. hehe.. i pun baru belajar.. hehe.. susah nak mahir bab2 baik sangka ni tp usaha setiap hari secara berterusan akan membuahkan hasil.. kan? ^_^ moh le kite...

Thank you for reading.. Be the first to LIKE & SHARE ! Vamos..

0 comments:

Post a Comment

What Say You?

 

Ancient Minerals Anti-Stress Toner

Aura Beauty Booster
Ancient Minerals

Sulfur Perfecting Essence


Day Moisturizer
MSM Sulfur

Miracle beauty Fluid


Sleeping Beauty Aromatherapy
Total Cell Renewal

Sunblock Blemish Mousse


Daily Skin Protector
SPF35 Sunblock

Lip Cheek Balm

Holistic Skin Healer
Glossy Effect
LIP CHEEK BALM

Popular Posts